Михайло Лазар: «Найголовніше – реорганізувати сферу житлово-комунального господарства»

Нещодавно Верховна Рада України прийняла рішення провести вибори до місцевих рад 31 жовтня цього року. Ми розмовляємо з лідером фракції «Солідарність» у Бориславській міській раді Михайлом Лазарем не стільки про вибори, скільки про наболілі проблеми Борислава, які потрібно вирішувати найближчим часом.

– Пане Михайле, з якими здобутками очолювана Вами фракція у Бориславській міській раді підходить до виборів?

– Насамперед я хотів би згадати добрим словом усіх депутатів фракції “Солідарність”, які пройшли разом зі мною ці чотири з половиною роки, а це були непрості роки. Ми дійсно до кінця відстоювали інтереси наших виборців, інтереси громади міста, не спокусилися на матеріальні блага, не піддалися різним шантажам і залякуванням. Повірте, цього було досить багато, тому що члени нашої фракції здебільшого працюють на державних роботах, а деякі залишилися взагалі без роботи. Були люди, які не встояли і  все таки відійшли від нас, спокусилися на різні пропозиції. Але мене дуже тішить, що сьогодні я розмовляю з багатьма із них, і вони десь усвідомлюють, що їхні кроки були неправильні та помилкові. А це дуже важливо. Ми на нікого не тримаємо ні образи, ні зла. По-всякому в житті буває, головне, щоб людина усвідомила, що зробила не так, як мало би бути. А ті депутати, що пройшли цей тернистий шлях до кінця, – це дійсно люди на своєму місці,  депутати з великої букви, які за ці роки зробили дуже багато для міста Борислава, для нашої громади. Повірте, якби не ми, не фракція “Солідарність”, стан справ у місті був би набагато гірший. Все таки влада має певне гальмо, бо знає, що є люди, які уважно стежать за її роботою, відслідковують кожний неправильний крок і видають отриману інформацію на загал. Пригадую, як на початку каденції наша фракція “воювала” за 13,5 гектара землі, що навпроти Трускавецького озера. Якби не “Солідарність”, то цю землю продали б за якихось мільйон-два  гривень, коли ціна її є в десятки разів більшою. І те саме зараз. Є 12 гектарів землі на території старої фабрики нетканих матеріалів. Влада знову суттєво занижує ціну на неї. Ми прорахували, що ця земля повинна коштувати від 6 до 9 мільйонів гривень, а можновладці хочуть продати її за три. Щоб розказати детально про роботу нашої фракції за 4,5 роки, то на мою думку, потрібно обсяг нашої газети збільшити у десятки разів. Люди все бачили, чули, читали і я сподіваюсь справедливо оцінять наші дії.

– Нещодавно КП “Бориславводоканал” з залученням іногородньої фірми проводило відключення каналізацій мешканцям, які мають заборгованість.

– Так. Я знаю про це. До мене зверталися мешканці, шукаючи захисту, тому що відключали каналізацію не тільки злісним боржникам, але й тим, хто мав заборгованість лише за один місяць. Заїжджали на машині в подвір’я, по мегафону оголошували, як під час якоїсь страшної  епідемії і, найголовніше, що все це дійство проходило до обіду, коли більшість людей на роботі. Я вважаю, що для влади це ганебний факт. У даному випадку не можна ніколи допускати, щоб якісь чужинські компанії приходили і займалися таким рекетом щодо населення твого міста. Самі завищили ціну за воду до надзвичайно високого рівня, якого немає в регіоні та й на Львівщині, якщо ще й врахувати ті можливості, які не використовуються. Знаючи, що люди мають малі зарплати і пенсії, як можна вимагати з них негайної і повної проплати? Тим більше всім відомо, з якими тривалими  перебоями та якої якості в Бориславі подають воду. Місто може бути по 2-3 дні без води. І тоді навіть не забезпечують підвіз питної води цистернами. Звичайно, це не вихід, дідівський метод, але ж у таких випадках треба не забувати про людей. На слуху уже  інформація, що їх і ця ціна не влаштовує, хочуть підняти до 13 гривень. А це взагалі неприпустимо!

І найголовніше. Як можна зараховувати заборгованість по воді, якщо справа щодо ціни на воду та водовідведення знаходиться на розгляді в Бориславському суді? А якщо суд визнає, що та ціна дійсно є завищеною? Тоді може з’ясуватися, що люди мають не заборгованість, а переплату.

– Наші ЖЕКи намагаються заробити на всьому, здирають з людей останню копійку.

– Погоджуюсь. До мене звертаються люди з обуренням. З’ясовується,  якщо у вас є хоча б якась заборгованість по квартплаті і ви прийшли поповнити карточку за проїзд у ліфті, то треба додатково заплатити ще  біля десяти гривень, причому вам ніхто жодної квитанції не дає. Не зрозуміло куди і на що йдуть ці гроші.

– ЖЕКи взагалі перетворились на приватні структури.

– Не те слово! Ви ж бачите, що деякі керівники ЖЕКів мають навіть свої приватні фірми на території самого ЖЕКу, самі себе наймають, самі себе використовують, самі роблять роботи і самі собі платять за це державні гроші. Вся справа в тому, що всі ці роки ми лише говоримо про реорганізацію житлово-комунальної сфери, а нічого не робимо. Дійсно, проблема житлово-комунального господарства надзвичайно велика. Обов’язково потрібна реорганізація цієї сфери. Адже ціни за комунальні послуги захмарно великі, натомість робіт  з боку житлово-комунальних контор надається обмаль, а здебільшого взагалі не надається. Обов’язково потрібна реорганізація цієї сфери. Насамперед необхідно ліквідувати ЖЕКи і тим самим понизити тарифи. Можливо, в перехідний період має бути один ЖЕК, тимчасовий, який би надавав екстрену допомогу – каналізація, світло і таке інше. А в перспективі потрібно здійснювати перехід до ОСББ – об’єднання співвласників багатоповерхових будинків. Люди самі будуть господарювати у своїх будинках, визначати, якою буде квартплата, перерозподіляти кошти. Це все нормально, такою є світова практика і тому треба йти до ОСББ. Головне, що людям потрібно все це розтлумачити, тому що не всі розуміють ті чи інші моменти. Тому влада повинна йти до мешканців, роз’яснювати їм усі деталі, гарантувати, що все буде добре. Влада має підтримати людей у перехідний період від ЖЕКів до ОСББ, щоб усі відчули, що влада їх захищає, вона разом з ними, а не кинула їх напризволяще. Тоді люди і самі підуть на експерименти, в тім числі й пов’язані з ОСББ, бо будуть знати: якщо щось не вдасться, то можна буде повернутися назад, а влада їх підстрахує. Це є пряма функція влади, але, на жаль, у Бориславі ніхто цього не робить.

– Бориславців не може задовольнити ситуація з вивозом сміття.

– Тим більше, як бачимо зараз, возять трускавецьке сміття до нас. Це взагалі якийсь абсурд. Приватна фірма, яка прийшла в Борислав не без допомоги розваленого ККП і почала вивозити сміття з нашого міста, ще не налагодивши тут свою роботу в повній мірі, без нічийого дозволу заключила угоду з трускавецькою владою на вивіз їхніх твердих побутових відходів на наше сміттєзвалище. Хоча згідно закону вони повинні були би отримати на це дозвіл громади міста в особі виконавчого комітету Бориславської міської ради. Такого дозволу не існує. Натомість є рішення нашого виконкому про заборону ввезення трускавецького сміття на бориславське сміттєзвалище. І все. Ніби конфлікт вичерпано. Але подальші події викликають і сміх, і сльози. Замість того, щоб наші керівники міста змусили “КОМ-ЕКО” виконувати своє рішення, чи то по-доброму, чи з залученням правоохоронних органів, вони бачать, що їх ніхто не слухає, і виставляють палатки на дорозі до сміттєзвалища, і в повному складі “пікетують” вивіз сміття з Трускавця. Якщо у нашої влади немає інших важелів, щоб змусити будь-кого виконувати їхнє законне рішення, то на те  просто немає слів. На громадських слуханнях, які відбулися тиждень тому, керівник “КОМ-ЕКО” заявив, що вони вже не возять сміття з Трускавця на Бориславське сміттєзвалище. Але у нас є інша інформація.

– Мабуть, найболючіше питання – це дороги.

– Так. Для Борислава це величезна проблема. Не видно ніякого просвіту при розв’язанні цього питання. Насамперед, ми мало коштів передбачили у міському бюджеті, та й з області нам не дуже допомогли. Тому я ще раз хочу звернути увагу на продаж земельних ділянок, продаж приміщень і таке інше. Ці кошти якраз ідуть у бюджет розвитку, а вже звідти ми можемо брати їх на ремонт доріг. Тому неприпустимо, коли влада занижує ціну на земельні ділянки. Треба дороги ремонтувати, робити їх якісними і не доводити їх до такого стану, як сьогодні. І дійсно, я не пригадую, щоби у Бориславі були дороги в такому стані.

– Що все-таки твориться з автономним опаленням у Бориславі? Сесія ніби дала дозвіл на його встановлення, а люди й надалі скаржаться, що їм відмовляють у цьому.

– Відомо, що сесія Бориславської міської ради надала всім, хто бажав, дозвіл на встановлення автономного опалення. На це рішення був протест прокурора, сесія його відхилила. Тобто зараз немає жодних підстав відмовляти людям у дозволі на встановлення автономного опалення. Але заступник міського голови Г. Корконішко, який очолює відповідну комісію з надання дозволів на встановлення автономного опалення, таких дозволів, власне, не надає. Люди подають у суд, але, що найдивніше, справи програють. Я вважаю, що якщо б надавали якісне опалення, то тоді можна було б про щось говорити, і щось вимагати. А коли такого немає, то не можна людину змушувати користуватися загальним опаленням. Потрібно надавати дозволи на встановлення індивідуального, адже в сім’ях є діти, інваліди, пенсіонери. Як можна жити в холоді? Я хочу пов’язати це питання саме з утворенням ОСББ. Адже тоді мешканці самі можуть собі вирішувати, чи від’єднуватися їм від централізованого опалення, чи ні. Вони можуть встановлювати не індивідуальні котли в кожній квартирі, а загальні на будинку чи підвалі. Є різні проекти, досить економічні. А поки до ОСББ ще далеко, цю проблему треба розв’язувати, тим більше враховуючи, що з осені ціна на газ зросте на 50 відсотків. І тоді оплата за комунальні послуги, в тім числі опалення трикімнатної квартири, досягне тисячу гривень. Є рішення сесії, його потрібно виконувати, і жодна комісія не в праві відмовляти людям у встановленні автономного опалення.

Анатолій Власюк, газета «Вісник Солідарності», м. Борислав

(Переглядів 46 , 1 переглядів сьогодні)

About 

Tags: , , ,

Газ на авто. Трускавець

Новини Трускавця та регіону

ТОП коментованих за тиждень

  • None found

Оголошення ТВ

  • Запрошуємо на роботу
    05.01.2023 | 16:23

    Державний спеціалізований санаторій «Батьківщина» (м. Трускавець) запрошує на роботу: – психологів, –  соціальних педагогів, – фахівців з соціальної роботи, – соціальних працівників з відповідною освітою на постійну роботу. Телефон: 097-584-23-76. (Переглядів 1 , 1 переглядів сьогодні) Також читайтеКозацька слобода “Раковець” запрошує на риболовлю (0)Запрошуємо вивчати англійську мову! (0)Потрібен викладач англійської мови! (0)Запрошуємо юних футболістів (0)

  • Запрошуємо вивчати англійську мову!
    26.08.2022 | 15:47

    Курси іноземних мов Ірини Ченцової запрошують дітей та дорослих вивчати англійську мову з використанням інноваційних методик та сучасних підручників провідних британських та американських видавництв. Ми пропонуємо заняття в групах (7-10 чоловік), індивідуальне та корпоративне навчання, підготовку до ЗНО та здачі екзаменів на міжнародні сертифікати (IELTS, TOEFIL), а також Експрес-курси   для   дорослих   (англійська   для   подорожей   та […]

  • Archive for Оголошення ТВ »

Архіви