Японія – це країна, яка викликає подив і захоплення. Країна самураїв та надсучасної електронної техніки, ікебани та чайної церемонії, країна, котра є взірцем як треба красиво жити, радіти життю, любити себе та інших.
Японська їжа – як самі японці. Проста, лаконічна і водночас загадкова. Урамакі, нігірідзусі, інарідзусі, фітомакі, сашимі – кожна страва має свою специфіку. Та найвідомішими у всьому світі є суші.
Зараз японські страви відомі далеко поза межами Японії і Україна – не виняток. Нещодавно суші-бар відкрився і в Трускавці, у арт-ресторані «Я і Ти».
Директор ресторану пан Дмитро працює в ресторанному бізнесі з 1998 року, має величезний досвід роботи в кращих ресторанах Києва. Він відразу застерігає, що слід відрізняти суші-бар від японського ресторану. В японському ресторані позиціонується повністю вся японська кухня. Суші-бар – це дещо інше. Тут крім традиційних японських страв суші та сашимі пропонують роли «Каліфорнія» і «Філадельфія» (за назвою американського сиру, який додають у роли). Роли були придумані в Америці, вони є одними з найпопулярніших страв у суші-барах. Є вони і в меню суші-бару «Я і Ти».
Із суто японських страв є різні види суші та сашимі. Коли люди їх замовляють, то їдять з місо-супом. Макі-суші – це риба із огірком, авокадо чи іншим наповнювачем, рис, норі. Макі-суші і суші їдять в фаст-фудах, а сашимі вважається ресторанною стравою, розповідає пан Дмитро.
– Ми – не японський ресторан, а суші-бар, відділення загального ресторану. Він тому і називається суші-баром, що тут працюють відкрито, прямо перед людьми. Не має права називатися суші-баром заклад, де суші, сашимі чи інші страви робляться на кухні, закрито від очей клієнта. В суші-кейсі є всі позиції, які використовує сушист для приготування страви. Суші-кейс – це холодильна вітрина для риби та продуктів, які використовуються в цьому напрямку. В Україні для суші-барів більшість продуктів завозяться з Китаю чи Японії. Ми беремо продукти з Японії, оскільки вони відрізняються кращою якістю. Це не лише риба чи сир тофу, але і соус унагі, водорості та інші продукти, необхідні для приготування цих страв. Наше меню працює у всьому закладі – незалежно чи Ви знаходитеся на суші-барі, у «Фірі» (літня галерея) чи всередині самого ресторану «Я і Ти». В ресторані просто відкрився додатковий зал, який взяв направлення як суші-бар, – розповідає директор ресторану.
У меню – різні види суші, сашимі, роли, місо-супи з вугром, тунцем чи лососем. На стінах – картини на східний мотив. Навчений персонал, винятково затишна та приємна атмосфера. Клієнт бачить як виконується замовлення і як воно «припливає» до нього на спеціальному кораблику. Пан Дмитро запроваджує у Трускавці високі стандарти столичних ресторанів щодо якості їжі та якості сервісу.
Суші-бар «Я і Ти» відкрився на початку травня 2016 року. Тут шанувальники ролів та страв японської кухні можуть повною мірою насолодитися їхнім смаком. Меню можна переглянути на офіційному сайті ресторану http://яіти.укр/menu-2/ Замовляйте столик за тел. +38 (03247) 5-34-64, +38 (096) 151-17-90, +38 (093) 47-26-871.
Володимир Ключак, фото Миколи Кравціва
ТОП коментованих за тиждень