Леонід Ємець: “Не варто чекати, поки Янукович стане мудрішим чи добрішим”

22.03.2013 | Filed under: Акценти
Народний депутат впевнений, що невдовзі на вулицях країни з’являться танки і військові

Влада й опозиція припинили будь-який діалог. Якщо раніше ще якось у стінах парламенту вони чули один одного у ключових питаннях розвитку країни, то позаминулий тиждень завершився сумно: влада показово через суд позбавила мандата  депутата одного зi знакових опозиціонерів — Сергія Власенка. Це нагадувало привселюдний ляпас, який мав би всім продемонструвати цілковиту імпотентність опозиції, яка не здатна захистити навіть своїх лідерів. 
У вiдповiдь опозицiя гнiвно заблокувала парламент, хоча й визнала, що цього у нинiшнiх обставинах вже явно недостатньо. Яким уроком стала для опозицiонерiв полiтична екзекуцiя над їхнiм колегою, та що вони планують робити далi? Про це — у розмовi “Експресу” з народним депутатом вiд ВО “Батькiвщина” Леонiдом Ємцем, сином легендарного Олексадра Ємця.
— Ви були готовi до такої розв”язки?
— I так, i нi. Вищi чиновники Європи та США провели з президентом Януковичем, зi спiкером Рибаком дуже багато розмов щодо так званої справи Власенка. Їх застерiгали, що ця справа — це рубiкон, який цивiлiзований свiт не дозволяє переходити Януковичу. А вiн узяв та й перейшов. 
Тож висновок один: Янукович готовий до мiжнародної iзоляцiї i свiдомо обрав шлях Лукашенка. Причому вiн це робить уже не стiльки для власного самоствердження та збагачення, скiльки для особистої безпеки. Бо корупцiя у вищих ешелонах влади сягнула такого рiвня, що державним очiльникам стає її важко контролювати навiть серед свого найближчого оточення. Усi серйознi тендери, приватизацiйнi процеси засекреченi для широкого загалу i давно перетворилися на прихований “дерибан” держави. Там суцiльна корупцiя. Тому, якщо влада помiняється, то сховати всi кiнцi у воду нiкому не вдасться i за все це тотальне
розкрадання країни доведеться вiдповiдати. Звiсно — у першу чергу Януковичу.
— Тобто ви вважаєте, що Янукович не погодиться на жоднi компромiси з єврочиновниками i триматиметься за владу до останнього?
— Саме так. Вiн узагалi не розглядає варiанту, за яким мiг би втратити владу. Тому й тримає у покорі прокуратуру, суди, силовикiв. I парламент також. Так, у влади нинi немає триста голосiв для того, щоб змiнити Конституцiю i обирати президента у Верховнiй Радi пiдконтрольною Януковичу бiльшiстю. А тому вони пiшли iншим шляхом i сьогоднi намагаються взагалi знищити iнститут парламентаризму, забираючи недоторканiсть в опальних депутатiв. Захiд намагається протестувати. Але Януковичу на це начхати, бо насправдi його зовсiм не цiкавить європейська iнтеграцiя i вiн нiколи не поступиться власними iнтересами заради якоїсь примарної для нього участi України в єврозонi. Тому не виключено, що невдовзi i США, i Євросоюз махнуть на нас рукою i розглядатимуть Україну як таке собi геополiтичне болото, яке буде вiчно вiддiляти цивiлiзований свiт вiд Росiї.
— I хто тодi допоможе українцям?
— Українцям потрiбно брати власну долю у свої руки i не чекати, що Янукович стане мудрiшим чи добрiшим, що Захiд за них заступиться, чи опозицiя вирiшить усi їхнi проблеми. Такого не буде. Треба самим виходити на вулицю. Нiчого не вартi протестнi акцiї, у яких беруть участь двадцять депутатiв-опозицiонерiв. Там повиннi стояти двісті тисяч українцiв. I це лише для початку. Люди повиннi самоорганiзовуватись.
— А що тодi робитиме опозицiя?
— Нинi, знаходячись пiд шаленим тиском влади, опозицiя i так робить достатньо багато. Ми вiдстоюємо свою позицiю всiма можливими методами. Iмовiрно, на даний час ми виглядаємо не настiльки радикальними, як того вимагають нинiшнi обставини. Але я впевнений, що дуже швидко ми до цього прийдемо. Та фактично вже прийшли, прийнявши рiшення iти в народ i пiднiмати людей на боротьбу. До речi, маси вже прокидаються, i сьогоднi формується когорта авторитетних громадських лiдерiв, за якими пiдуть люди.
— Опозицiя не прийматиме їх за конкурентiв?
— Що бiльше людей пiднiметься на боротьбу, то краще. Ми нiкого не виштовхуватимемо. Я розумiю, що нинi є чимало невдоволених нiбито кволiстю опозицiї. Але не забуваймо, що саме опозицiонери несуть широким масам правду про те, що насправдi вiдбувається в країнi. Це надзвичайно важлива мiсiя. Бо люди, володiючи
iнформацiєю, вже можуть самi зробити висновки, як їм дiяти.
Ми б iз задоволенням приймали закони, бо власне це є нашим головним покликанням. Але якщо цi закони владi не потрiбнi, якщо вона налаштована лише безкарно красти, то ми зобов’язанi кричати про це на весь свiт. Я також усвiдомлюю, що самим криком справi не допоможеш, i невдовзi нам доведеться йти на вiдкритий бiй. I ми маємо бути готовi до того, що йти доведеться навiть на танки i кулемети.
— Навiть так? Наскiльки серйозно опозицiя розглядає такий сценарiй?
— Якщо вiдверто, то вiн невiдворотний. Бо Янукович та його оточення розумiють, що чесно виграти майбутнi президентськi вибори у них шансiв немає. А тому вони готуються до застосування адмiнресурсу та масових фальсифiкацiй. I якщо народ рiшуче стане на захист своїх громадянських свобод та свого вибору, то владi не
залишиться нiчого iншого, як застосувати силу. Бо не той чоловiк Янукович, аби спакувати валiзи та чкурнути, примiром, у Латинську Америку. Вiн звик до свого Межигiр’я, до свого суперкомфортного життя. Та й в Українi у разi змiни влади спокiйно iснувати вiн не зможе — хiба що у тих мiсцях, де нинi перебуває Тимошенко. 
Тут або пан, або пропав. Або трон, або тюрма. Тому вiн зробить усе, аби всидiти на тронi. I не гребуватиме нiчим — у тому числi i запровадженням вiдвертого полiцейського терору.
— Опозицiя знає, як вона дiятиме у таких обставинах?
— Ми це активно обговорюємо, але повiдомляти деталi я поки що вважаю передчасним. Наразi ми намагаємося боротися у правовому полi.
— Але якщо влада стосовно вас не дiятиме у правовому полi?
— Якщо ми зараз публiчно обговорюватимемо цю тему, то завтра на нас усiх вiдкриють кримiнальнi справи. Тому давайте поки що без конкретизацiї.
— Ви впевненi, що народ вас пiдтримає?
— Так. Я дуже багато спiлкуюся з людьми, i вiд жодного громадянина не почув, що вiн задоволений своїм нинiшнiм життям в Українi. Усi кажуть, що пiдходять до межi свого терпiння та й, зрештою, елементарного фiзичного виживання. Коли ця межа реально настане? Будь-коли. За мiсяць, тиждень, або вже навiть завтра.

Юрiй ГРИЦИК

expres.ua

(Переглядів 53 , 1 переглядів сьогодні)

About 

Газ на авто. Трускавець

Новини Трускавця та регіону

ТОП коментованих за тиждень

  • None found

Оголошення ТВ

  • Запрошуємо на роботу
    05.01.2023 | 16:23

    Державний спеціалізований санаторій «Батьківщина» (м. Трускавець) запрошує на роботу: – психологів, –  соціальних педагогів, – фахівців з соціальної роботи, – соціальних працівників з відповідною освітою на постійну роботу. Телефон: 097-584-23-76. (Переглядів 1 , 1 переглядів сьогодні) Також читайтеКозацька слобода “Раковець” запрошує на риболовлю (0)Запрошуємо вивчати англійську мову! (0)Потрібен викладач англійської мови! (0)Запрошуємо юних футболістів (0)

  • Запрошуємо вивчати англійську мову!
    26.08.2022 | 15:47

    Курси іноземних мов Ірини Ченцової запрошують дітей та дорослих вивчати англійську мову з використанням інноваційних методик та сучасних підручників провідних британських та американських видавництв. Ми пропонуємо заняття в групах (7-10 чоловік), індивідуальне та корпоративне навчання, підготовку до ЗНО та здачі екзаменів на міжнародні сертифікати (IELTS, TOEFIL), а також Експрес-курси   для   дорослих   (англійська   для   подорожей   та […]

  • Archive for Оголошення ТВ »

Архіви