Отець-доктор Мирон Бендик: «Коли ми побачили тих молодих дітей на Майдані, стрепенулося серце кожного українця – як так можна?»

09.12.2013 | Filed under: Публікації

Дрогобич – чи не єдине місто на Львівщині, де віче на підтримку євроінтеграції країни та прагнень народу України жити у справедливій, правовій державі, державі без репресій і режимів, проводяться щоденно, починаючи з 22 листопада. Прикметно, що у всіх вічах разом із дрогобичанами участь беруть представники духовенства – священнослужителі, семінаристи.

На віче, яке відбулося у суботу, 7 грудня, перед учасниками виступив ректор Дрогобицької духовної семінарії, отець-доктор Мирон Бендик. Виступ отця подаємо без скорочень.

«Ми живемо у величний і святий час. Величний тим, що Бог благословив нам – з усіма нашими недоліками, гріхами, слабкостями, – бути учасниками великої справи. Не всім Бог у цьому благословить. А нас вибрав по своїй великій милості – щоб гарячим серцем, твердою вірою, любов’ю до рідної землі і народу ми виправдали Боже благословення.

Зброя Божа – потужна і завжди перемагає. Це віра, надія і любов. Найкраще цією зброєю володіти з нашими немочами, недоліками, гріхами. Тому-що завжди є спокуса зневіритися, спокуса розпачу та спокуса ненависті. Чому це спокуса? Бо це лукаве. Спокуса лукавства в тім, що воно завжди себе подає як дуже сильне. Але воно слабке. Лукавство завжди вдається до насильства, бо воно не має правди, в якій сила. А де нема сили, там є насильство як компенсація безсилля. І для того це застосовується, щоб людство хитати у тій зброї Божій. Аби ми зневірилися, аби вже за завтрашній день думали неохоче, аби претензії, жалі і образи переважали над позитивним думанням.

 Оце є духовний сенс протистояння добра і зла, яке проходить наскрізь крізь серце кожної людини.

Сьогодні у своєму серці має зробити вибір не те тільки той, хто на дивані, але й кожен правоохоронець, можновладець та кожен, хто живе на цій землі. Бо є два шляхи. Один, яким ми вже йшли. І якщо ним підемо далі, то зайдемо взагалі у глухий кут корупції, кумівства, хабарництва, шахрайства, брехні. Це сьогоднішній день. А день завтрашній – у вірі.

Тому кожен, де б він в країні не був, якщо він хоче дня завтрашнього, а не того вчорашнього кошмару, то керований вірою, надією й любов’ю він має розправити плечі, стати і про це всім сказати: «Я служу Богові і своєму народові. Я люблю Бога і ближнього. А якщо так – я більше не служу лукавству, брехні, і всьому, що нам заважає нормально жити.» Оце один із сенсів нашого тут стояння, львівського стояння, київського стояння і всеукраїнського стояння. Аби ті, хто це бачить, зробили подібно, стали поруч з нами.

Зараз ми знаходимося в передріздвяному пості. Цей піст має своїм сенсом підготувати нас до Радості. Аби мати чисті серця на той завтрашній день, аби лишити свої гріхи в минулому Чому вітаємо маленьке дитя Ісуса? Який Божий голос звучить через це дитя? – Хто скривдить дитя, хто його образить? Біля нього кожен стає кращим, бо не можна при дитині грішити. Це те, до чого ми готуємося. І до цього готується наша молода, нова Україна, яка виростає з лихоліть минулого, з пітьми і темряви, з репресій і Сибірів, з ГУЛАГів і всіх тоталітарних режимів, які палили нашу землю безпощадно. Але як трава крізь асфальт проростає, так проростає нове покоління українців. Це те дитя Ісус, яке прийшло на наші землі. І коли ми побачили тих молодих дітей на Майдані, стрепенулося серце кожного українця – як так можна? Як можна підняти руку на дитину? Ким треба бути, щоб собі таке дозволити?

І наш піст у тому полягає, щоб ми тут трошки попостили, трошки померзли – за наші гріхи боязні пасивності, того «моя хата скраю». Оце «моя хата скраю» – це гріх страшний, непростимий у цей час особливо. Маємо отут постояти і сказати: «Господи за свої гріхи, і за гріхи наших земляків я Тобі жертвую цю годину на цьому майдані»

Тож давайте ми, християни, у цей піст, який Бог нам благословив переживати, кожного дня прийдемо сюди та приведемо зі собою ще одну людину. Скажімо їй, що треба постити, треба трошки потерпіти, треба нам і цілому народу щось пожертвувати, треба на ту годинку відірватися від телевізорів і від своїх справ. Тут нам треба постояти.

І коли кожен дрогобичани, який любить свою землю, прийде сюди не сам, а з сусідом, з родичем, з чоловіком-жінкою, з діточками, він зробить свій внесок у народження нової України на нашій землі. Це, те, що кожен може зробити. Це неважко. Це те, що зрушить кожного з нас. І це те, чого чекає він нас зараз Бог і Україна.

Нехай цей святий піст допоможе нам зрозуміти сенс нашого отут стояння, нашого покаяння. Аби ми на Різдво були кращі, ніж сьогодні. А як так буде, то й Україна на Різдво буде краща, ніж сьогодні. В цьому найглибший сенс наших майданів.

Хай у цьому нам допоможе свята Діва Пречиста Мати, і святий Юрій, як співаємо у нашій пісні. А все інше Бог нам доповнить. Аби тільки ми те Боже милосердя і милість були достойні прийняти, відстояти і нікому більше не дозволити нас обікрасти.

Слава Ісусу Христу!»

МедіаДрогобиччина

(Переглядів 50 , 1 переглядів сьогодні)

About 

Błogosławieni którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi.

Tags:

Газ на авто. Трускавець

Новини Трускавця та регіону

ТОП коментованих за тиждень

  • None found

Оголошення ТВ

  • Запрошуємо на роботу
    05.01.2023 | 16:23

    Державний спеціалізований санаторій «Батьківщина» (м. Трускавець) запрошує на роботу: – психологів, –  соціальних педагогів, – фахівців з соціальної роботи, – соціальних працівників з відповідною освітою на постійну роботу. Телефон: 097-584-23-76. (Переглядів 1 , 1 переглядів сьогодні) Також читайтеКозацька слобода “Раковець” запрошує на риболовлю (0)Запрошуємо вивчати англійську мову! (0)Потрібен викладач англійської мови! (0)Запрошуємо юних футболістів (0)

  • Запрошуємо вивчати англійську мову!
    26.08.2022 | 15:47

    Курси іноземних мов Ірини Ченцової запрошують дітей та дорослих вивчати англійську мову з використанням інноваційних методик та сучасних підручників провідних британських та американських видавництв. Ми пропонуємо заняття в групах (7-10 чоловік), індивідуальне та корпоративне навчання, підготовку до ЗНО та здачі екзаменів на міжнародні сертифікати (IELTS, TOEFIL), а також Експрес-курси   для   дорослих   (англійська   для   подорожей   та […]

  • Archive for Оголошення ТВ »

Архіви