Впіймай собі рибку на обід

16.07.2012 | Filed under: Публікації

Впіймай собі обід. Таку дещо незвичну на перший погляд пропозицію дають в етно-кафе «Гражда». Справа в тому, що на початку липня в ставок ландшафтного парку «Підгір’я» на території ГКК «Карпати» запустили свіжу рибу – коропів та щук. 

Риба – дуже корисний продукт, багатий кальцієм, фосфором і білком. В українській кухні з давніх-давен вміли готувати різні страви з риби, якої було вдосталь у наших ставках, річках, озерах, морях. Наші предки м’яса та молочних продуктів у піст фактично не споживали зовсім, тож саме риба була джерелом мікроелементів, необхідних для нормальної життєдіяльності організму.

Та багато хто любить не тільки страви з риби, а сам процес рибальства (подібно є і з грибниками та мисливцями). Сісти з вудочкою на березі водойми і чекати, коли почне клювати, коли поплавок почне занурюватися у воду, щоб потім підсікти і впіймати красеня-окуня, здорованя-коропа, королівську форель чи хижу щуку – для багатьох це справжня насолода.

Часто в лісі поблизу Трускавця, особливо на дорозі, що веде на Цюхів, можна побачити відпочивальників, котрі не просто прогулюються, а шукають гриби. Така форма активного відпочинку їм більш до вподоби, ніж просто бездумно блукати. Приїжджають на наш курорт і завзяті риболови, та дотепер щоб порибалити, їм доводилося їздити то в Опаку, то на Солонсько, то на дикі ставки, то на Доброгостівське озеро – і то переважно з місцевими риболовами. Та тепер порибалити та з’їсти страви з риби, котру ти зловив власноручно, можна і в Трускавці. Етно-кафе «Гражда», яке спеціалізується на традиційній українській кухні, вперше у нашому місті пропонує подібний відпочинок. Більше про послугу можна дізнатися за тел. 6-22-44.

А зараз пропонуємо кілька порад щодо приготування риби в домашніх умовах.

Основна проблема, яка виникає при приготуванні рибних страв – специфічний рибний запах. Деякі люди просто не переносять сильного рибного запаху і вважають його дуже неприємним. Рибу з сильним запахом (тріску, пікшу, камбалу) просто потрібно готувати особливим чином, тоді рибний запах випарується сам собою. Сорти риби з сильним запахом варять у воді з додаванням невеликої кількості огіркового розсолу, також відмінно нейтралізують рибний запах різні прянощі, які підходять для приготування рибних блюд. Їх також можна додати в процесі варіння. При приготуванні камбали зазвичай видаляють шкіру з її темної сторони, так як вона сильно пахне.

Ще один спосіб позбавлення від рибного запаху – додати в каструлю з водою півсклянки молока – запах зникне, а риба стане не тільки м’якшою, але й набагато смачнішою.

Якщо риба пахне тванню, можна вимочити її в солоному або в оцтовому розчині протягом декількох годин, від запаху не залишиться і сліду.

Якщо рибу необхідно обсмажити, то тоді рибний запах можна усунути таким чином: у процесі смаження додайте до риби кілька скибочок сирої картоплини, після завершення смаження картоплю слід викинути.

Щоб очистити посуд від запаху риби, слід промити її використаною чайною заваркою. Запобігти появі рибного запаху від посуду можна, попередньо змастивши каструлю або сковороду частинкою лимона або оцтом.

Після приготування риби та рибних страв руки довгий час пахнуть рибою. Щоб уникнути цього, протріть після оброблення риби руки частинкою лимона. Якщо лимона в будинку не виявилося, то можна протерти руки кавовими зернами або меленою кавою, запах зникне.

Смачний і дешевий спосіб приготування риби – відварити її або приготувати на пару. Така риба не тільки смачна, але і дуже корисна. Відварюють рибу в невеликій кількості води невеликими порціями, так вона не стане кришитися і ламатися. Якщо ви відварює рибу цілком, то її слід залити повністю холодною водою. Якщо риба порізана на шматочки, то її краще запустити відварюватися в киплячу воду, щоб вона не розварилася. Якщо риба заморожена, то її слід запускати варитися тільки в холодну воду. Щоб зручніше було відварювати цілу рибу або порізану на шматочки, застеліть сковороду шматком марлі, щоб назовні виставлялися її краю. Після закінчення варіння рибу можна без зусиль дістати на марлі з сковороди, не пошкодивши її.

Коли риба відварюється у воді або в молоці, не слід, щоб рідини сильно кипіли і вирували, тому при закипанні води слід зменшити вогонь до помірного. Зрозуміти що риба готова можна по тому, як відокремлюються від неї плавники, якщо легко, то риба готова.

Щоб відварна риба вийшла дуже смачною, додайте у воду для варіння майонез. На цій воді можна потім приготувати смачний рибний соус.

Щоб риба не втрачала форми під час смаження, треба перед обсмажуванням зробити на ній кілька неглибоких надрізів. Краще не панірувати рибу сухарями, при смаженні вони не збережуться на рибі. Краще запанірувати рибу борошном. Перед смаженням риби її слід збризнути оцтом або лимонним соком, щоб зробити її м’ясо білим, м’яким і смачним. Лимон і оцет нейтралізують специфічний рибний запах.

Щоб риба не розвалювалася і не кришилась в процесі обсмажування, краще посолити її за півгодини до початку смаження і дати їй просочитися сіллю.

Якщо ви вирішили приготувати рибні котлети, то в рибний фарш слід додати обсмажену ріпчасту цибулю, так котлети будуть просто незрівнянними!

Смачно і дешево приготувати рибу в домашніх умовах можна наступним чином: почистіть рибу, гарненько її промийте, натріть всередині і зовні наступною сумішшю: оцет, товчений часник, сіль, дайте їй настоятися в холодному місці протягом 2 – х годин, а потім обсмажте.

Щоб м’ясо риби було м’яким і ніжним, вимочіть перед смаженням її в молоці або повапните товстим шаром сметани.

Смажена риба вийде дуже смачною, якщо перед обсмажуванням її опустити в молоко на півгодини, після чого запанірувати в борошні і обмазати збитим яйцем, обваляти м сухарях і посмажити на киплячим рослинній олії.

Рибу зазвичай смажать при відкритій кришці, але, щоб жир від риби не розбризкувався, можна накрити сковороду перекинутим друшляком.

Не слід смажити рибу на вершковому маслі, бо так вона пригорить. Щоб риба не пригорала, слід в олію додати трохи солі перед смаженням.

Якщо ви вирішили обсмажити рибу в клярі, то спочатку обваляйте сиру рибу в борошні, а вже після цього умочуйте її в тісто, так воно ляже щільним шаром. Рибу в клярі опускайте в киплячу олію, щоб риба покрилася рум’яною скоринкою.

Для того, щоб рибу було зручно діставати після запікання, покладіть на дно форми для запікання фольгу або паперову серветку для запікання. Якщо ви запікаєте рибу на решітці, то посипте її кукурудзяним борошном, щоб вона не пригорала і не прилипала до ґрат.

Рибу слід запікати в сильно прогрітій духовці, щоб на ній утворилася рум’яна кірочка, а сама риба вийшла смачною і м’якою.

Смачних вам страв, натхнення і приємного апетиту! І не забудьте завітати в етно-кафе «Гражда» на свіжу рибу. Порибалити в затінку, зловити собі обід та з великим апетитом його з’їсти – хіба є щось краще для рибних гурманів?

Підготував Володимир Ключак

(Переглядів 248 , 1 переглядів сьогодні)

About 

Błogosławieni którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi.

Tags:

Газ на авто. Трускавець

Новини Трускавця та регіону

ТОП коментованих за тиждень

  • None found

Оголошення ТВ

  • Запрошуємо на роботу
    05.01.2023 | 16:23

    Державний спеціалізований санаторій «Батьківщина» (м. Трускавець) запрошує на роботу: – психологів, –  соціальних педагогів, – фахівців з соціальної роботи, – соціальних працівників з відповідною освітою на постійну роботу. Телефон: 097-584-23-76. (Переглядів 1 , 1 переглядів сьогодні) Також читайтеКозацька слобода “Раковець” запрошує на риболовлю (0)Запрошуємо вивчати англійську мову! (0)Потрібен викладач англійської мови! (0)Запрошуємо юних футболістів (0)

  • Запрошуємо вивчати англійську мову!
    26.08.2022 | 15:47

    Курси іноземних мов Ірини Ченцової запрошують дітей та дорослих вивчати англійську мову з використанням інноваційних методик та сучасних підручників провідних британських та американських видавництв. Ми пропонуємо заняття в групах (7-10 чоловік), індивідуальне та корпоративне навчання, підготовку до ЗНО та здачі екзаменів на міжнародні сертифікати (IELTS, TOEFIL), а також Експрес-курси   для   дорослих   (англійська   для   подорожей   та […]

  • Archive for Оголошення ТВ »

Архіви