Районна рада «урізала» кошти сільським радам

24.03.2013 | Filed under: Публікації

21 березня розпочала свою роботу XXIII сесія Дрогобицької районної ради VI скликання. На порядку денному стояло чимало питань щодо виконання районного бюджету за 2012 рік, затвердження цільових програм Дрогобицького району на 2013 рік, виконання Дрогобицької райдержадміністрації, Програми соціально-економічного та культурного розвитку Дрогобицького району за минулий рік та внесення змін до районного бюджету нашого району на 2013 рік. Власне це питання і стало «каменем спотикання» для голів сільських рад, які, заслухавши доповідь начальника фінансового управління райдержадміністрації Віталія Перхуна, загули в сесійній залі, наче у вулику. Спротив багатьох депутатів та голів сільських рад спричинило питання щодо спрямування сільським, селищним бюджетам іншу дотацію з районного бюджету на виплату заробітної платні та оплату за спожиті енергоносії в сумі 118841 грн. по КФК 250315 «Інші додаткові дотації» КЕКВ 2620 «Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів». А також щодо затвердження розподілу іншої дотації на загальну суму 2060600 грн. На знак протесту проти таких (на розсуд половини депутатів Дрогобицької районної ради та голів сільських рад) ганебних рішень районної ради, більшість присутніх покинула сесійну залу.

І поки в залі йшла сесія, в іншому кабінеті голова Асоціації сільських, селищних рад Дрогобицького району Степан Коваль, депутат районної ради, голова бюджетної комісії Михайло Кравець, начальник фінансового управління райдержадміністрації Віталій Перхун та голови сільських рад нашого району давали ЗМІ прес-конференцію.

Михайло Кравець відзначив, що у зв’язку з погіршенням соціально-економічної ситуації в нашій державі, бюджет району щороку скорочується, як «шагренева шкіра». Тим не менше, зауважив п. Михайло, бюджетний кошик треба чесно ділити. Свої слова він прокоментував так: «Проект рішення сесії базувався на рішенні бюджетної комісії, яку я очолюю. Але голова районної ради Михайло Сікора поставив питання, аби ми змінили свій підхід і дали фінансування для необхідних потреб сільським радам удвічі менше, ніж в минулі роки. Мені це рішення незрозуміле, і я за нього ніколи не голосуватиму. Вважаю, що доки не профінансовані найнеобхідніші видатки, фінансове управління немає права фінансувати будь-які інші витрати. Поки не використані вільні залишки за минулий рік, ні районна рада, ні райдержадміністрація немає права звертатися до Кабінету Міністрів України за допомогою, бо ще є вільні нерозподілені залишки. Згідно проекту рішення 2.3, за яким стоїть Михайло Сікора, сільські ради фінансуватимуться лише на три місяці. Але ж це несправедливо! Давайте тоді всі державні районні установи фінансувати на три місяці. І районні ради також. Бо не може бути: хтось є пан, а хтось – раб! Вищезгадане питання суттєво було б ще раз підняти на профільній та бюджетній комісіях. І повторно винести на розгляд сесії. Але депутати піддалися на тиск з боку влади, відповідно так і з’явилося незрозуміле мені рішення.

Вважаю, що тепер жодні програми, фінансування яких затверджено рішенням сесії Дрогобицької районної ради, фінансовим управлінням фінансуватися не будуть. Голова райдержадміністрації, на мій розсуд, повинен звернутися до сесії районної ради з питанням про внесення змін щодо доповнення до бюджету. Це його прерогатива. І прокуратура таке рішення також повинна була б опротестувати».

Степан Коваль від імені Асоціації сільських, селищних рад Дрогобицького району також висловив принципову незгоду з прийнятим районною радою рішенням, як таким, що суперечить вимогам Бюджетного законодавства України. Оскільки п.2.3. такого рішення суперечить інтересам місцевого самоврядування на рівні сільських і селищних територіальних громад району.

Їх підтримав і Віталій Перхун, який відзначив, що згідно Бюджетного Кодексу, рішення районної ради приймаються за поданням райдержадміністрації. Оскільки рішення не прийняте, фінансове управління зобов’язане ще раз подавати ту ж саму пропозицію щодо розподілу коштів. А ті рішення, які були проголосовані, будуть опротестовані прокуратурою. «Оскільки окремі бюджети району зарплатою не забезпечені – зупиняється розвиток району. Тому фінансовий відділ не буде фінансувати жодні першочергові видатки: ні на медицину, ні на культуру, ні на освіту, ні на державні цільові програми. «Допоки не закриємо питання сільських та селищних рад – нічого розподіляти не маємо права», – резюмував п. Віталій.

Аби не бути голослівним, Асоціація сільських, селищних рад Дрогобицького району провела екстерне засідання (протокол засідання додаю до матеріалу) і вирішила: 1) відзначити, що Дрогобицькою районною радою на пленарному засіданні 21.03.2013 р., всупереч вимогам ч.4, ст. 77 Бюджетного Кодексу України прийнято рішення, яким зменшено розмір іншої дотації сільським, селищним бюджетам на виплату заробітної плати та оплату енергоносіїв з мінімально необхідної 1108841 грн. до 500000 грн., що не узгоджується з поданим Дрогобицькою райдержадміністрацією та схваленим на засіданні профільної комісії районної ради проектом рішення про внесення змін до районного бюджету на 2013 рік; 2) звернутися з вимогою до Дрогобицької райдержадміністрації, забезпечити фінансування на виплату заробітної плати та оплати за енергоносії бюджетних установ сільських, селищних рад протягом 2013 року.

Я спробувала з’ясувати, на що саме районна рада планувала витратити такі оплакані більшістю присутніх у сесійній залі людей, залишки? Та на придбання районної газети «Народний часопис», редактором якої планується призначити колишнього редактора газети «Вільне слово», колишнього редактора газети «Каменярі» Івана Шведа. Мати «свою» газету для району було б непогано. Газета, що слугувала б інтересам провладної більшості… Але чи це конче потрібно мешканцям району? По-перше, це лишні затрати з бюджету району. І для того, аби «віднайти» кошти на заробітну платню головному редактору, комусь з бюджетних установ просто необхідно буде «урізати» кошти з бюджетного фінансування.

І що ж виходить – газета видаватиметься ціною непридбаного та вкрай необхідного медичного обладнання… А, можливо, ці кошти доцільніше було б використати на облаштування туалетів в тих школах району, де туалети розміщені на вулиці? Чи депутати райради це не хочуть враховувати?

Вікторія Лишик

(Переглядів 99 , 1 переглядів сьогодні)

About 

Błogosławieni którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi.

Tags:

Газ на авто. Трускавець

Новини Трускавця та регіону

ТОП коментованих за тиждень

  • None found

Оголошення ТВ

  • Запрошуємо на роботу
    05.01.2023 | 16:23

    Державний спеціалізований санаторій «Батьківщина» (м. Трускавець) запрошує на роботу: – психологів, –  соціальних педагогів, – фахівців з соціальної роботи, – соціальних працівників з відповідною освітою на постійну роботу. Телефон: 097-584-23-76. (Переглядів 1 , 1 переглядів сьогодні) Також читайтеКозацька слобода “Раковець” запрошує на риболовлю (0)Запрошуємо вивчати англійську мову! (0)Потрібен викладач англійської мови! (0)Запрошуємо юних футболістів (0)

  • Запрошуємо вивчати англійську мову!
    26.08.2022 | 15:47

    Курси іноземних мов Ірини Ченцової запрошують дітей та дорослих вивчати англійську мову з використанням інноваційних методик та сучасних підручників провідних британських та американських видавництв. Ми пропонуємо заняття в групах (7-10 чоловік), індивідуальне та корпоративне навчання, підготовку до ЗНО та здачі екзаменів на міжнародні сертифікати (IELTS, TOEFIL), а також Експрес-курси   для   дорослих   (англійська   для   подорожей   та […]

  • Archive for Оголошення ТВ »

Архіви